Collega daten: Hoe date je een collega zonder je carrière op het spel te zetten?

Hoe date je een collega zonder je carrière op het spel te zetten?

Veel mensen worden verliefd op een collega. Dat is niet zo vreemd, want je brengt vaak meer tijd door met je collega’s dan met je vrienden en familie. Vaak zijn deze gevoelens ook wederzijds. Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de Nederlandse werkenden weleens een collega heeft gedatet en 7% hier zelfs een huwelijk aan heeft overgehouden. Er zijn natuurlijk veel voordelen aan het daten van een collega – je ziet elkaar immers vaak -, maar er kleven ook risico’s aan voor je carrière. Hoe zorg je dus dat een liefdesrelatie met je collega niet funest wordt voor je carrière.

#1 Lees de regels van je bedrijf

Elk bedrijf zal een gedragsregelement hebben voor relaties tussen collega’s. Een werkgever kan een romantische relatie tussen werknemers nooit verbieden, aangezien dit een privézaak is. Echter kan een werkgever hier wel een aantal regels aan hangen. Zo zullen veel werkgevers een regel hebben voor een relatie tussen een manager en ondergeschikte. Ook deze relatie mag niet verboden worden, maar menig werkgever zal eén van de twee tortelduifjes naar een ander team overplaatsen, als de relatie een eerlijke werkverhouding in het team ondermijnt. Zorg er dus altijd voor dat je de gedragscode van je bedrijf eerst goed doorleest.

#2 Houd de relatie stil

Als je net verliefd bent, is de verleiding groot om je liefdesgeluk van alle daken te schreeuwen. Het is echter verstandiger om je relatie stil te houden voor je collega’s, vooral in het begin. Roddels kunnen funest zijn voor een relatie. En mocht de prille relatie toch overgaan, is het fijn dat niet je hele team meegeniet van jouw gebroken hart. Als je relatie eenmaal stabiel is, kun je natuurlijk je collega’s op de hoogte stellen. Houd het echter professioneel en geef je collega’s geen mogelijkheid voor roddels.

#3 Vertel het wel aan je baas

Alhoewel klets bij de koffiemachine geen goed idee is, kun je de relatie beter wel opbiechten aan je baas. Pas hierbij de ‘oudersregel’ toe. Als de relatie tussen jou en je collega serieus genoeg is om je geliefde aan je ouders voor te stellen, is het ook serieus genoeg om je baas op de hoogte te stellen. Je baas zal (afhankelijk van jullie werkverhouding) aanpassingen maken in het team, om zo een eerlijke werkbalans te waarborgen.

#4 Houd het professioneel tijdens werkuren

Het is natuurlijk fijn dat je, je geliefde zoveel kunt zien als jullie collega’s zijn. Maar tijdens werkuren zijn jullie collega’s, niet geliefden. Zorg er dus voor dat je op kantoor professioneel met elkaar omgaat. Een kort kusje op de mond tijdens de lunch moet geen probleem zijn, maar andere vormen van openbare genegenheid kun je beter overslaan.

#5 Praat niet over werk tijdens dates

De bovenstaande tips helpen je om carrière te veilig te stellen, terwijl je een collega date. Maar tot slot moet daten met een collega natuurlijk vooral heel leuk zijn. Praat dus niet over werk tijdens dates. Je wilt immers je collega als persoon leren kennen, en niet betere collega’s worden. Kort gezegd, houd zakelijk en privé gescheiden en zult het beste halen uit zowel je carrière, als je relatie. Kijk anders eens bij datingsite Academic Singles als je graag een hoger opgeleide date, die niet je directe collega is.

Heb jij tips over het daten met een collega?

Heb jij wel eens met een collega gedate? We zijn benieuwd naar jouw tips en adviezen. Is daten met een collega geaccepteerd in jouw werkomgeving? Verdenk je collega’s van het hebben van een stiekem relatie? Comments kunnen onderaan deze pagina geplaatst worden.


e-matching banner

Plaats een reactie