Cijfers & Statistieken

Hoe staat het met de aantallen hoger opgeleiden in ons land? Op deze pagina kunt u meer lezen over trends aangaande opleidingsniveau in Nederland, vaak gekoppeld aan cijfers over het aantal singles in Nederland. Zowel het aantal single mannen en vrouwen, als het gemiddelde opleidingsniveau van Nederlanders neemt toe. Logischerwijs leidt dit tot een hoger aantal hoog opgeleide single mannen en vooral vrouwen.

Cijfers en Statistieken met betrekking tot Hoger opgeleiden en Singles in Nederland

Het aantal hoger opgeleiden in Nederland neemt de laatste jaren sterk toe, vooral onder vrouwen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (vanaf nu CBS) is in de periode 1996-2009 is het gemiddelde opleidingsniveau van jonge vrouwen van 25 tot 35 jaar flink gestegen.

Mede hierdoor is de arbeidsdeelname van vrouwen ook groter geworden. De dames hebben de mannen inmiddels ook ingehaald als het gaat om opleidingsniveau. In 2009 was 42% van de vrouwen hoger opgeleid (in het bezit van een HBO- of WO diploma), bij de mannen lag dit percentage slechts op 36. Tien jaar eerder waren de heren nog aanzienlijk beter opgeleid. Volgens het C.B.S. zijn er op dit moment in Nederland 300.000 singles met HBO+ niveau tussen de 25 en 40 jaar. Zo is bijvoorbeeld in Amsterdam 40 procent van de 25 tot 40 jarigen vrijgezel.

De Toekomst

In 2006 berekende het CBS dat er in Nederland 2.5 miljoen alleenstaanden woonden.In 2025 zouden dit er ruim 3 miljoen zijn. En onderzoek van het CBS voorspelt dat er over 39 jaar, in 2050 ruim 3.6 miljoen singles zullen zijn. Een toename van 1.1 miljoen.

Gekoppeld aan het stijgende opleidingsniveau betekent dit in de komende decennia een toename van honderdduizenden hoger opgeleide mannen en vrouwen. Vrouwen zullen hierin oververtegenwoordigd zijn aangezien zij zowel hoger opgeleid zijn als langer leven. Een groot deel van deze groep is dan ook 65 jaar of ouder.

cijfers hoger opgeleiden

Dit betekent ook dat dating apps als Happn, Inner Circle en datingsites speciaal voor hoger opgeleiden op meer en meer klandizie kunnen rekenen.

Mogelijk verschijnen er ook nieuwe relatiesites voor deze doelgroep, die zich een plekje verwerven naast de twee grote bekende sites Match4me en e-Matching.nl. Hetzelfde geldt voor bureaus voor relatiebemiddeling zoals Partnerselect.

Als er sprake is van nieuwe datingservices zullen we die natuurlijk op dit weblog bespreken. Binnenkort gaan we ook sites die zich richten op speeddaten voor hoger opgeleiden gaan bespreken; speeddating is namelijk vooral onder beter opgeleiden een populaire methode om te daten. Je ziet elkaar namelijk gelijk “in het echt” en kunt een goede inschatting maken van de dates, zelfs in die luttele minuten.

Updates van CBS-cijfers en statistieken wat betreft hoger opgeleide singles blijven als hier tijd voor is op deze pagina verschijnen. Meer lezen over uitstekende datesites voor hoog opgeleiden, lees hier meer over Match4me.nl en hier meer over e-Matching.nl. Allebei een academische datingsite gericht op WO (oke en ook HBO).


e-matching banner

1 gedachte over “Cijfers & Statistieken”

  1. Garandeert U dat er mannen zijn boven 70 jr? Welke datingsite, durft dat aan. Alleen hier kan ik de vraag stellen. nergens anders. Een datingsite is niet goedkoop, hoger opgeleid of niet. Ik wil juist hier, bij Hoger Opgeleid zijn, omdat ik niet tegen conservatieve mannen kan. Mijn hoop is, dat dat bij Hoger Opgeleiden, minder conservatisme zit.
    Ik bedenk me nog.

    Beantwoorden

Plaats een reactie