Vooral hoger opgeleide singles daten online

Het zijn vooral de hoger opgeleiden die veel gebruik maken van online dating bij het zoeken van een partner. Meer dan singles met een lagere of gemiddelde opleiding weten zij de weg naar de verschillende datingsites, dating apps en kennismakingsfora te vinden. Dit komt naar voren in een onderzoek dat de site voor relatiebemiddeling Parship.nl eind november publiceerde.

parship-website

Het zijn met name de hoog opgeleide dertigers die grote voordelen in internetdating zien. Veelgenoemde voordelen zijn de efficiëntie (in relatief korte tijd in contact komen met veel mogelijke dates), de laagdrempeligheid en de mogelijkheid om door bewust voor een site voor beter geschoolden te kiezen alleen gelijkgestemden te ontmoeten.

De ideale partner

Parship vroeg ook naar de specifieke karaktereigenschappen waar de ideale partner aan zou moeten voldoen. Een gezond ambitieniveau, een interessante carrière en intelligentie prijken bovenaan het verlanglijstje. Tijdens de eerste dates zijn dit de favoriete gespreksonderwerpen; ook wordt om een goed beeld van iemand te krijgen kort de levensgeschiedenis doorlopen tijdens een eerste ontmoeting.

“Hoogopgeleide singles stellen hoge eisen aan hun toekomstige relatie, en dit is duidelijk merkbaar in hun wijze van daten”, aldus Mathilda van Maaren, een psycholoog en singlescoach die namens Parship spreekt. “Online
daten is voor hen het ideale middel om in korte tijd veel mensen te ontmoeten en te
screenen, wat meer controle en tijdswinst oplevert. Dit is ideaal in het drukbezette leven
dat veel hoogopgeleiden hebben.”

Gevraagd naar andere kenmerken van de ideale liefde gaven de respondenten aan dat humor zeer belangrijk is; voor 56% is samen lachen onmisbaar binnen een relatie. Karakter, zorgzaamheid en intelligentie zijn ook veel gegeven antwoorden. Religie, salaris en een duidelijke kinderwens staan een stuk lager op de eindlijst en worden dus minder belangrijk gevonden.

De eerste kennismaking

Zoals verwacht blijken singles die voor het eerst een real life date afspreken elkaar bij voorkeur op neutraal terrein te leren kennen. Een rustige kroeg, of bij mooi weer een gezellig terras zijn de meest genoemde ontmoetingsplaatsen: zeven op de tien kiest een van deze plekken uit als locatie voor hun eerste date. Ook het restaurant bleek populair, al kun je hier natuurlijk net iets minder makkelijk vluchten als je date niet bepaald leuk blijkt te zijn.

Naast de bekende datingsites Match4me (lees onze review) en e-Matching (review) is ook Parship een site die probeert de hoger opgeleide single (HBO en universitair niveau) te bereiken. In tegenstelling tot de twee eerder genoemde site maakt Parship gebruik van een persoonlijkheidstest om u zo goed mogelijke partnervoorstellen te kunnen doen. Academic Singles doet dat ook, maar is erg duur en er zijn diverse klachten over te vinden. Over Parship ook trouwens.

De site heeft tevens een Magazine op de website waar zij met enige regelmaat stukjes over online daten en relaties op publiceren.

Welke karaktereigenschappen vind jij het belangrijkst binnen een relatie? En waar spreek jij het liefste af als je voor het eerst met iemand gaat daten? Lees meer over relatiebemiddeling voor hoog opgeleiden. Daar vind je informatie over bureaus zoals PartnerSelect.


e-matching banner

Plaats een reactie