Inkomensverschillen worden groter door online dating

De opkomst van internetdating heeft er voor gezorgd dat er grotere inkomensverschillen zijn ontstaan. Omdat online daters vaker selecteren op opleidingsniveau, en daarmee ook op salaris ontstaan er steeds meer “rijke stellen”; mannen en vrouwen uit dezelfde inkomensgroep zoeken elkaar op.

Minder Tijd om Partner te Vinden

Ook zijn singles met een drukke en goedbetaalde baan eerder geneigd te daten via internet. Ze hebben immers over het algemeen minder tijd om een partner in bijvoorbeeld het uitgaansleven te vinden. Niet alleen op sites voor hoger opgeleiden wordt nauwkeurig gelet op het opleidingsniveau; ook op algemene datingsites is opleiding van belang.

Dit is de uitkomst van een onderzoek van het Economisch Bureau van de ING bank. Het aantal relaties dat voortvloeit uit online dating stijgt ten opzichte van het aantal relaties dat tot stand komt via bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden, familie- en vriendenkring en (sport)verenigingen.

Uit de grafiek links (bron: CBS) blijkt dat het vooral de hoger opgeleiden zijn die veel gebruik maken van het internet om een partner te zoeken. Dit gebeurt niet uitsluitend op relatiesites voor hoog opgeleiden als e-Matching & Match4me maar ook op reguliere datingsites.

Ook leren veel hoger opgeleide singles hun vriend of vriendin kennen via hun opleiding of werk. Ook hier geldt dat dit meestal partners met een hoog salaris zijn.

Uitgaan & Vakanties

Tijdens het uitgaan, vakantie (bijvoorbeeld tijdens de vele soorten singlereizen die er tegenwoordig zijn) of recreatie vinden relatief weinig hoog opgeleiden hun partner, terwijl dit nu juist plaatsen zijn waar relaties tussen singles met HBO/WO niveau en lager opgeleiden zouden kunnen ontstaan. Van de singles die wél hun huidige partner tijdens een vakantie hebben ontmoet heeft een deel de nieuwe vriend of vriendin gevonden via een singlereis voor hoger opgeleiden; ook hier geldt weer dat dit de inkomensverschillen bevordert. Of via een speeddating event voor hoog opgeleiden.

Gelijkwaardige Opleiding

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde in 2005 al dat vier op de tien mensen een partner heeft met een gelijkwaardige opleiding. Door online dating zal dit cijfer inmiddels vermoedelijk flink gestegen zijn. Verder zal ook de economische crisis er voor zorgen dat mensen meer op het inkomen van hun toekomstige partner gaan letten. Dit werkt de soort-zoekt-soort-trend nog meer in de hand. Ook is er meer sprake van suiker dating, waarbij – meestal – vrouwen een rijkere man daten en daar cadeautjes, reizen en of een financiële vergoeding voor krijgen.


e-matching banner

Plaats een reactie