Vreemdgaan komt meer voor onder hoger opgeleiden

Interessant bericht uit de Nieuwe Revue. Hoger opgeleiden zouden vaker vreemdgaan dan lager opgeleiden, blijkt uit een enquête van het weekblad, dat gehouden werd onder vijfhonderd Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar oud.

De vraag was onderdeel van het onderzoek voor de Revue Special Seks, seks en nog eens seks. Een op de vijf respondenten gaf aan weleens vreemd te gaan; mannen net zo vaak als vrouwen. Opvallend was dat vooral hoog opgeleiden de neiging hebben af en toe een slippertje te maken, bijvoorbeeld stiekem via Tinder of Inner Circle. Een kwart van de mannen en vrouwen met een HBO of universitaire opleiding gaf aan weleens vreemd te gaan, terwijl dit percentage onder lager opgeleiden op slechts tien procent ligt.

Damesblad Margriet publiceerde ook een onderzoek over vreemdgaan

Het nette damesblad Margriet plaatste voor haar lezeressen ook een artikel over overspel. En ook hier bleek dat de hoger opgeleide vrouwen vaker vreemdgaan dan de dames met een minder hoog opleidingsniveau. Hoger opgeleide vrouwen gaan meer en vaker vreemd dan vroeger. Het lijkt er zelfs op dat hoger opgeleide dames een inhaalslag aan het maken zijn op het gebied van overspel. Wellicht door de opkomst van dating apps.

Naast opleidingsniveau zijn er een aantal andere factoren die de waarschijnlijkheid dat een vrouw vreemd zal gaan voorspellen. Zo gaan lange, aantrekkelijke vrouwen vaker de fout in dan minder knappe en kleinere vrouwen. Ook vrouwen met weinig zelfvertrouwen plegen vaker overspel; dit geldt trouwens ook voor mannen.

Daling aantal overspeligen

Het totale aantal mensen dat wel eens vreemdgaat is wel gedaald ten opzichte van 6 jaar geleden, toen uit een onderzoek van Durex naar voren kwam dat maar liefst 31% van de dames en heren een scheve schaats rijdt. Oorzaak van deze daling zou de huidige economische recessie zijn; hierdoor vallen er ook minder echtscheidingen te noteren en blijven partners die ontevreden zijn met hun liefdesleven langer in een relatie hangen. Slecht nieuws dus voor datingsites voor overspel als Secondlove.

Denk je dat overspel inderdaad meer voorkomt onder hoger opgeleiden? Het is jammer dat het onderzoekje alleen cijfers brengt en geen toelichting op waarom hoger opgeleiden meer vreemdgaan dan lager opgeleiden.


e-matching banner

Plaats een reactie