Hoger Opgeleiden zijn juist meer gelovig

…althans, als we een bericht van kerknieuws.nl moeten geloven. Recent Amerikaans onderzoek zou aantonen dat hoger opgeleiden niet minder gelovig zijn dan laag opgeleiden, maar “anders” met het geloof omgaan.

Zo zouden zijn kritischer tegenover hun religie en andere religies staan. Ook zouden ze meer interesse tonen in andere religies dan het eigen geloof. Gelovige hoger opgeleiden zouden minder letterlijk omgaan met hun geloof en bijvoorbeeld het bijbehorende schrift, zoals de Bijbel, Koran of Torah.

Onderzoek

De socioloog Philip Schwadel van de Universiteit van Nebraska-Lincoln kwam in zijn recente onderzoek tot deze conclusies. Algemeen werd altijd aangenomen dat hoger opgeleide mannen en vrouwen minder met religie op hebben dan hun minder goed opgeleide medemens. Dit ligt dus genuanceerder, volgens de heer Schwadel.

Volgens het onderzoek zou met elk studiejaar de kans op kerkgang toenemen. Een jaar doorleren zou de kans dat een hoger opgeleide naar de kerk gaat met 15% doen toenemen. Ook Bijbelkennis verhoogt de kans dat hoger opgeleiden de kerk bezoeken.

Opvallend is dat ondanks de enorme hoeveelheid aan datingsites er geen speciale datingsite is voor hoger opgeleide gelovigen. Wél zijn er speciale Christelijke datingsites én datingsites voor hoger opgeleiden, maar een combinatie van de 2 is nog niet van de grond gekomen. Misschien een gemiste kans? Datingsite SamenChristen heeft wel veel gelovige hoger opgeleide leden in het bestand, en richt zicht naast algemene dating ook specifiek op al dan niet hoger opgeleide Christenen. Ook is er een dating app voor christenen: Ohello.

Reacties over gelovige hoger opgeleiden zijn welkom in de comments. Heb jij veel christenen in je kennissenkring? Denk je dat opleiding een andere uitwerking heeft op religie dan het onderzoek hierboven schetst? Zouden christelijke singles baat hebben bij een gespecialiseerde datingsite? En zouden andere religies kunnen volgen?


e-matching banner

Plaats een reactie