Dating voor hoger opgeleiden vs. lager opgeleiden

Datingsites enkel en alleen voor hoger opgeleiden zijn ongekend populair. Waarom is dit zo? Is het publiek op deze sites nou echt heel erg anders dan op de algemene datingsites? Is het zo dat beter opgeleiden absoluut geen heil zien in een date, laat staan een relatie met een lager opgeleide man of vrouw?

Vaak wordt door critici te snel gewezen naar “geld”. Single hoger opgeleide mannen en vrouwen zouden het liefst daten met iemand die minstens net zo veel verdient dan hij of zij. Dit is nonsens natuurlijk; geld is leuk maar er zijn weinig mensen die hier hun liefdesgeluk van laten afhangen. Daarbij; lager opgeleiden die al lang een vaste baan hebben kunnen tegenwoordig best net zo veel of meer verdienen dan startende hoger opgeleiden.

Interesseverschillen

Nee, het zit hem vooral in interesses, en daarom is het bestaan van datingsites voor hoger opgeleiden te rechtvaardigen. Voor een juiste klik zoek je iemand die in zekere zin dezelfde interesses heeft als jijzelf, of in elk geval interesses en hobby’s heeft die zogenaamd hetzelfde “niveau” hebben als jouw eigen hobby’s. Met dit in het achterhoofd leek het ons leuk eens de profielen van de gemiddelde dater op algemene datingsites en sites voor hoog opgeleiden naast elkaar te leggen.

Het is ietwat gechargeerd, maar de verschillend zijn duidelijk. Bij veel datingsites wordt je gevraagd in je profiel aan te geven wat je hobby’s, interesses en voorkeuren zijn.

We hebben eens goed gekeken naar de profielen van singles die ingeschreven staan bij datingsites voor hoger opgeleiden als eMatching en Match4me, en we zien dat de meesten wel erg hun best doen “niveau” uit te stralen.

We hebben veel profielen bekeken en hier onder aangegeven welke hobby’s, interesses en andere voorkeuren vaak naar voren kwamen op de ledenprofielen van datingsites voor HBO en Universitair niveau. Daar onder vindt je de “tegenhangers” die je vaker op algemene datingsites met veel lager opgeleiden aantreft:

Vakantiebestemmingen:
Veel gevonden op datingsites voor hoog opgeleiden: Stedentrips, culturele vakanties, Oost-Europa, Taalreizen, Workshop-vakanties, buitenlandse muziek- & theaterfestivals en weekendjes weg. Ook Azië doet het erg goed bij deze doelgroep. Meer lezen over single vakanties voor hoger opgeleiden kan trouwens op deze pagina

NOT: Spaanse Costa’s, Griekse feesteilanden, Renesse, Frankrijk doet ook niet meer mee. All-Inclusive Bali of Thailand kunnen ook op weinig applaus rekenen. Alanya en Bodrum ook niet. En een vakantie in eigen land is al helemaal not-done.

Boeken:
Onder hoger opgeleide dames zijn de Millennium trilogie en Kluun verrassend populair. Ook Saskia Noort en Nicci French en Dan Brown doen het goed. Literatuur zei u? Van meer niveau: Khaled Hosseini (De Vliegeraar, Duizend Schitterende Zonnen), Arnon Grunberg en Paolo Coelho. Verder: Haar naam was Sarah en Wij zijn ons Brein. Harry Potter en Lord of the Rings komen ook nog steeds voor. Ook kennelijk heel hip: gewoon géén favoriete boeken invullen. Niet lezen mág tegenwoordig.

Mannen kiezen ook voor niet al te zware kost: John Grisham, David Baldacci en J.K. Rowling. Opscheppers lezen Milan Kundera, Tolstoj en Dostojevski (natuurlijk Misdaad en Straf). Ook Dan Brown en Stephan King zijn veel terug te vinden onder de boekenlijsten van hoog opgeleide heren. Herman Koch wordt ook veel gelezen. Ook de mannen schamen zich niet om geen enkel favoriet boek in hun profiel op te nemen.

NOT: Bouquetreeks, Doktersromans en dat soort werk (ook ironisch bedoeld niet aanvaardbaar). Boeken van Peter R. de Vries (De Ontvoering van Freddy Heineken). Kluun kan eigenlijk ook niet maar wordt zoals al vermeld veel gelezen. Fantasy is ook beter stil te houden.

Sporten:
Populaire sporten onder hoger opgeleiden: Hardlopen, fitness, skiën, bergbeklimmen, wielrennen, zeilen, zwemmen, duiken, (kite)surfen, wakeboarden. Alles wat extreem is. Tennis, Hockey, Paardrijden en Golf worden ook veel genoemd, maar zijn ook een beetje fout. Wandelen wordt ook zeer veel gedaan. Voetbal mag; vechtsporten zijn ook leuk.

NOT: Korfbal, Tafeltennis, Motorcross, Badminton. Voetballen bij een slecht te boek staande vereniging. Denksport (is geen sport).


e-matching banner

3 gedachten over “Dating voor hoger opgeleiden vs. lager opgeleiden”

 1. Mijn ervaring is anders. Hoger opgeleiden zijn over het algemeen veel minder recht voor zijn raap, merk ik. Ook komt platte humor (je moet wat in je vrije tijd) minder vaak voor. Qua uiterlijk zie ik er door mijn Aziatische achtergrond jong uit. Maar sommigen lijken me als hangjongere te zien getuige hoe ik word aangesproken op straat, terwijl ik een prima baan bij een ministerie heb. Een nogal grove onderschatting dus.

  Het SCP heeft ook onderzoek naar de cultuurverschillen tussen hoger- en lageropgeleiden gedaan. Ze leven in gescheiden werelden, maar… er zijn weinig conflicten tussen de twee groepen. Ik vind het goed initiatief, een datingsite voor hoogopgeleiden.

  Beantwoorden
 2. Wat een gezeik, die snobs hebben veel te veel babbels, prima dat dit soort sites er zijn maar laat ze er dan ook naar opzouten, maar nee, lekker blijven hangen op Lexa, Relatieplanet en andere algemene sites waar je dankzij al die HBO en WO vrouwen haast geen gewone vrouw meer tegenkomt omdat die simpelweg overdonderd worden door dat HBO en WO geweld.

  Als ik dan met mijn MBO opleiding op een HBO vrouw reageer dan krijg je als sneer dat je maar een MBO-tje bent, alleen staat het bericht wel vol taalfouten, al die vrouwen van in de 40 die na een leven van studeren en carrière maken ineens erachter komen dat ze nog geen vent hebben, simpelweg omdat ze zich aan de normale seksuele ontwikkeling hebben onttrokken.

  En dan dat gezeik over vakanties, boeken en sport, dat je je dat hele elitaire geneuzel nog laat aanpraten, ik dacht dat iedereen vrij was in dit land om te doen en te laten wat hij of zelf wil maar er is blijkbaar dankzij al die hoger opgeleiden weer een nieuw etiquette stelsel op komst, wat ben ik dan blij dat ik geen HBO-er ben.

  Maar sites voor hoger opgeleiden is prima, dat iedereen met HBO of WO daar maar heen mag gaan en de gewone datingsites gaan verlaten zodat gewone mensen ook eens normaal met elkaar in contact kunnen komen zonder neerbuigend gedoe, misschien moet er maar eens een site voor lager opgeleiden komen waar HBO en WO not done is, het zal dan alleen wel weer verpest worden door fakers die in werkelijkheid HBO of WO zijn maar toch een lager opgeleide waarderen al was het alleen maar omdat deze veel socialer zijn in de omgang.

  Beantwoorden
  • Helemaal mee eens….ik heb dan zelf ook hbo,maar datingsites voor hoger opgeleiden is soms bijna triest met overdreven out of this world profielteksten. Trouwens nooit zoveel vrouwen van 38 plus die ineens kids willen, maar zeker geen man willen die ze al heeft. Bah

   Beantwoorden

Plaats een reactie