Doe jij aan downdaten? Downdating verklaard

Moderne trend of logisch gevolg van het huidige opleidingsniveau van Nederlandse vrouwen? Hoe het ook zij, downdating is iets van de laatste jaren, en is geen korte modehype meer te noemen.

Wat is downdating?

Voor hen die het niet weten: Wat is downdating precies? Downdaten treedt op als een hoger opgeleide een beduidend minder geschoolde persoon date, of als partner heeft. Hoewel natuurlijk zowel mannen als vrouwen kunnen downdaten gaat het hierbij meestal om hoog opgeleide vrouwen (HBO of academisch niveau) die een relatie met een man hebben die een stuk lager geschoold is.

downdating

Feit is dat vrouwen steeds beter opgeleid zijn in Nederland, dus in plaats van een bewuste keuze is downdating misschien een logisch gevolg van de vrouwelijke emancipatie op het gebied van onderwijs. Steeds meer vrouwen maken zélf carrière, zijn niet meer afhankelijk van het salaris van de man.

Ze kunnen het zich “veroorloven” om voor een minder geschoolde man te gaan. Een andere theorie is dat vrouwen de macht die ze vanuit hun hoge functie op de werkvloer ervaren graag meenemen naar huis. Vanuit dit machtsgevoel zou een erotiserende werking uitgaan. Jaja.

Ook zouden mannen zich deze generatie minder bedreigd voelen door intelligente vrouwen. Ook een geval van mannelijke emancipatie. of zijn mannen gewoon gewend geraakt aan het feit dat vrouwen tegenwoordig beter opgeleid zijn dan mannen?

De cijfers: Jonge vrouwen tussen de 25 en 34 jaar zijn gemiddeld hoger opgeleid dan jonge mannen van die leeftijdscategorie. Van de dames in deze leeftijdsgroep is 42% hoger opgeleid in 2009, tegenover 36% van de heren (bron: CBS)

Zelf Downdaten of Updaten?

 • Ben je hoger opgeleid en wil je eens online downdating proberen? Kies dan eens voor een algemeen dating app als Tinder of Happn. Of ga naar een algemeen speeddating event dat niet op HBO-ers en academici is gericht.
 • Ben je juist lager opgeleid en wil je graag hoogopgeleide singles ontmoeten? Neem een kijkje bij Match4me, een van de twee grote datingsites voor hoger opgeleiden.De andere is e-Matching.

Downdaten bestaat; is er dan ook iets als Updating?

Als downdating bestaat, is er dan ook zoiets als “updating”, waarbij laag opgeleide singles het bewust aanleggen met een man of vrouw die een stuk hoger is opgeleid? En dan niet voor het mogelijk hogere salaris of status, maar omdat je veel meer van zo iemand denkt te kunnen leren dan iemand van het eigen opleidingsniveau? En zijn het dan weer voornamelijk vrouwen die bewust updaten?

Zijn de mannen met wie vrouwen downdaten zélf bewust aan het updaten, of zijn ze gewoon “toevallig” ten prooi gevallen aan de downdatende vrouw? Heb je zelf een relatie gehad met iemand die nauwelijks een opleiding heeft genoten, of juist met iemand die veel slimmer was dan jij? Downdate-Reacties graag in de comments!


e-matching banner

5 gedachten over “Doe jij aan downdaten? Downdating verklaard”

 1. Temperament en Passie zitten gewoon in de genen, de ene is frigide en de ander kan geen genoegen krijgen, de ene is open en vriendelijk de ander is gesloten en nors.
  De omgeving waar in we leven en en de levenswijsheid die we op doen door de jaren en de vele vooroordelen en beoordelingen vormen ons tot wie we zijn.
  Zijn we teveel bezig wat anderen van ons denken om vrij te zijn en waardoor we onze Eigenheid verliezen en in een gedwongen omgeving leven, is het zo moeilijk om dit te door breken?

  Beantwoorden
 2. Temperament heet warm passie gevoel geduld vuur respect genot spontaan lief aardig sportief relax actief passie zorgzaam liefde avontuur spanning half libanees half Turks.

  Beantwoorden
 3. Er is een theorie dat het om ‘macht’ zou gaan. De echte reden is veel eenvoudiger en mag gewoon gezegd worden: lager opgeleide mannen (of mannen die met hun handen werken) zijn meestal gewoon beter in bed. Ze kijken vaker porno en denken niet zo na tijdens de seks…

  Beantwoorden
 4. In mijn vriendenkring zijn vrijwel alle stellen min of meer gelijk geschoold. Dit fenomeen kende ik dan ook niet: Het fabeltje dat vrouwen meer verdieping in een relatie zoeken dan mannen kan dus ook de prullenbak in.

  Beantwoorden

Plaats een reactie