Steeds meer mannen kiezen voor een deeltijdbaan

Een deeltijd baan hebben wordt steeds populairder bij mannen en vooral bij mannen in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar. Twaalf procent van de Nederlandse mannen uit de beroepsbevolking werkten in 2001 deeltijds. Midden 2012 lag dit percentage op 17 %.

Deeltijds werken bij mannen is dus een stijgende trend, en ze zoeken steeds meer naar parttime vacatures, ook wanneer zij van baan veranderen. Dit blijkt uit cijfers van het Cantraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Meer mannen werken 20 tot 35 uur

Meer dan 4 miljoen heren tussen 15 en 65 maakten in het derde kwartaal van 2012 deel uit van de beroepsbevolking die werkzaam is. Het overgrote deel van deze mannen (iets meer dan tachtig procent) heeft een voltijdse baan. We zien een stijging in het aantal deeltijdse jobs van 20 tot 35 uur. Bij de start van het jaar 2001 was er tien procent werkzaam in zo’n parttime job, ondertussen is dit percentage gestegen naar veertien procent.

Er zijn maar een kleine drie procent mannen die kiezen voor een deeltijdbaan van twaalf tot twintig uur per week. Dit is al jaren zo en er komt hier niet veel verandering in. Parttime vacatures voor banen van minder dan 20 uur in de week worden nog vooral ingevuld door vrouwen.

Ongeveer 50% van de jongemannen kiest voor een deeltijdbaan

deeltijdbaan kost geld

Ook onder jongeren is het populair om geen volledige werkweek te hebben, al is dit lang niet altijd vrijwillig (zie onder). Heren tussen 15 en 25 kiezen steeds vaker voor een parttime job. In 2001 was dit nog dertig procent van de jonge werkende mannen, maar in 2012 was dit reeds een kleine vijftig procent.

Ook de heren tussen 25 en 55 (ongeveer twaalf procent) kiezen steeds vaker voor een deeltijdjob. Bij de 55+’ers werkt 1 op 5 deeltijds. Dat percentage blijft hetzelfde in vergelijking met het jaar 2001.

Jongeren willen de meeste uren werken

De meeste mannen die werken willen niets veranderen aan hun uren, maar ze zijn wel bereid om meer uren te werken. Vooral de jongeren willen graag meer uren werken (ongeveer dertien procent). De jongeren hebben liever geen deeltijdbaan omdat dat geen ruimte biedt om te sparen voor bijvoorbeeld een eigen starterswoning. Ongeveer twaalf procent van de vijfenvijftig plussers zou hun uren juist wel graag afbouwen.

En jij? Hoeveel uur telt jouw ideale werkweek? Is een deeltijdbaan een optie of is minder weken en reageren op parttime vacatures mede door de crisis onmogelijk geworden? Kun jij zelf kiezen hoe veel uren je draait of wordt dit voor je besloten?


e-matching banner

Plaats een reactie