Slechts 2 op de 1000 huwelijken zijn tussen een laag en hoog opgeleide

Leuke fact check op het NRC Next weblog vandaag: De uitspraak “Slechts 2 op de 1000 huwelijken zijn tussen een laag en hoog opgeleide” van historicus R Bregman wordt op waarheid gecheckt door het populaire weblog. Volgens hem komt het nauwelijks nog voor dat iemand met een HBO of WO opleiding een veel lager geschoolde tot man of vrouw neemt.

Rutger Bregman bekte in dagblad De Volkskrant over een “meningenkloof”, en stelde dat singles met verschillende opleidingsniveaus elkaar niet meer ontmoeten. Lees het stuk van NRC Next, zij beoordeelden deze uitspraak in elk geval als ongefundeerd. Wij vermoeden echter dat de kloof tussen beter opgeleiden en minder opgeleiden steeds groter wordt, vooral op het gebied van de liefde. De eisen die men stelt aan een partner, ook op intellectueel niveau, worden eerder hoger dan lager.

downdaten fact check
Image: NRC Next

Downdaten verminderd door datingsites voor Hoog Opgeleide Singles

De groei van het aantal datingsites voor hoger opgeleiden helpt natuurlijk ook flink mee aan het aantal huwelijken tussen hoog opgeleiden. Waar vroeg alleen e-Matching en Match4me zich specifiek op deze doelgroep richten, zijn daar de laatste jaren ook nog eDarling en Parship bij gekomen.

Een ander aspect van online dating speelt ook mee: nu internetdaten bestaat en singles minder vaak de moeite nemen in de kroeg of in de club op zoek te gaan naar een partner, komen singles van verschillend opleidingsniveau minder met elkaar in contact. “Spontane” relaties en downdaten tussen hoog en laag opgeleiden komen hier door steeds minder vaak voor.

Zie je in jouw omgeving wel eens universitair opgeleide mensen met iemand van het MBO daten? Of merk je ook dat er eerder omhoog gekeken wordt dan naar beneden? Downdaten was een tijdje een hype, maar sinds de economische crisis lijkt dit verschijnsel weer wat voorbij te zijn. Daarbij: daten is nog geen relatie; ook in de periode van downdaten ging de voorkeur voor een echt serieuze relatie toch uit naar een hoger opgeleide partner.


e-matching banner

Plaats een reactie