Hoger Opgeleiden verdienen 2 keer zo veel salaris

Het gemiddelde inkomen van hoger opgeleiden was in het jaar 2009 bijna 2 keer zo hoog als dat van lager opgeleiden en mensen zonder opleiding. Dat blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag presenteerde.

Het gemiddelde bruto jaarsalaris van mensen met een baan was dat jaar iets meer dan 36.000 euro, echter verdienden lager opgeleiden gemiddeld slechts 26.000 euro. Hoger opgeleiden deden het met 49.000 euro gemiddeld dus bijna twee keer zo goed. Het verschil tussen laag- en gemiddeld opgeleiden is volgens de onderzoekers aanzienlijk minder groot dan tussen gemiddeld- en hoogopgeleiden.

HBO- of Universitaire opleiding

Eén op de drie Nederlanders heeft een HBO- of Universitaire opleiding afgerond en mag zich hogeropgeleide noemen. Opvallend is dat vrouwen gemiddeld iets hoger zijn opgeleid zijn dan mannen, maar bij gelijke arbeidsduur wél minder verdienen. Dit komt omdat de meeste leidinggevenden mannen zijn en een hoger salaris hebben.

Vrouwen werken ook vaker in deeltijd, zeker als zij niet meer single zijn en onderdeel zijn van een gezin. Jonge single vrouwen werken wel vaak fulltime.

Er werd niet onderzocht of hoger opgeleide singles meer of minder verdienden dan hoog opgeleide gebonden mannen en vrouwen. Laat je eigen ervaringen met verschillen in salaris achter in de comments! Vind je geld interessant? Lees dan ook het artikel over sugar dating. Ook reviews over dating voor beter opgeleiden zijn welkom!


e-matching banner

Plaats een reactie